Ziua nationala a Armeniei la Constanta

Ziua națională a Armeniei, 21 septembrie, a fost celebrată la Constanța și anul acesta într-un mod special, printr-o celebrare a trecutului care va asigura viitorul unei comunități care se dovedește eternă.

Din colaborarea strânsă cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară a Constanței și mai ales prinimplicarea deosebită a Dnei Director Maria Magiru, această zi a fost plină de semnificații și simboluri. Generozitatea Dnei Anaid Tavitian, al cărei gest de a dona Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanța, care la rândul ei să doneze muzeului, un costum traditional armenesc, primul! În colecția muzeului, a reprezentat elementul central al evenimentului. Dna Anaid Tavitian a prezentat o scurtă istorie a acestui costum, pe care bunicii dumneaei l-au adus acum mai bine de o sută de ani dintr-o regiune celebră a Armeniei vechi, Caesareea, și a subliniat ce reprezintă pentru ea acest simbol pe care, iată!, dorește, cu această ocazie, să îl împărtășească nu doar conaționalilor, dar și întregii lumi.

Dna Director Maria Magiru a avut amabilitatea de a descrie în câteva cuvinte însemnătatea etniei armene din Dobrogea, dar și din întreaga Românie, și mai ales de a oferi informații detaliate legate de caracteristicile costumelor tradiționale care se deosebesc din punctul de vedere al zonelor de proveniență.

Dna. Sevinci Diradurian, Dra. Karina Boiagian și Dra. Alis Avachian au întâmpinat oaspeții înbrăcate în costume tradiționale armenești și au adus încă o dată un plus de culoare acestei zile de sărbătoare.

La invitația UAR Constanța, la acest eveniment deosebit a participat Excelența Sa, Dl Ambasador al Republicii Armenia la București, Hamlet Gasparian, care, în alocuțiunea sa, a făcut un scurt istoric al proclamării zilei naționale la 21 septembrie și totodată a subliniat înfrățirea dintre popoarele armean și român, tradiție seculară dovedită istoric, care continuă și astăzi. Discursul Dlui Ambasador a fost tradus audienței de către Dna Azaduhi Benlian.

Printre invitații de onoare ai acestui eveniment, amintim cu măndrie prezența Dl Colsul al Federației Ruse la Constanța, Dl. Vladimir Volkov, Dl Prof. Univ. Dr. Aurel Papari și Președintele Comunității Elene din Constanța, Dl. Anton Antoniadis, cărora dorim să le mulțumim pentru prezență.

Mulțumiri de asemenea Dnei Adina Bocai pentru mediatizarea constantă a activităților UAR Constanța.

Tot astăzi, 21 septembrie, steagurile naționale ale Armeniei și Romaniei, au fost ridicate pe fațada Muzeului de Istorie și Arheologie pentru a omagia această zi importantă pentru armenii de pretutindeni. Drapelele, fiecare în mărime de 24mp, simbol de unitate, de prietenie și de prețuire pe care cele două popoare le-au creat de-a lungul anilor, sunt pentru al doilea an consecutiv arborate cu ocazia acestei zile, lucru care se dorește o să devină o tradiție. Această inițiativă a Dlui Președinte UAR Constanța, Liviu Merdinian, este menită să sublinieze importanța pe care comunitatea armeană constănțeană o are în spațiul multietnic dobrogean și totodată să reliefeze prezența sa activă, sub toate fațetele în viațaculturală a orașului.

 

 

Azaduhi Benlian