Cândva, nu tocmai demult, Jean Cocteau* făcuse o afirmație genială: „Arta este absolut necesară. Numai dacă aș ști la ce . . .” Este aceasta o aserțiune ce definește în modul cel mai concis esența artei, inefabilul ei, frumusețea care nu încape în nicio descriere sau caracterizare comună.
Dintre toate formele artei, muzica este considerată cea mai abstractă, cea mai efemeră, căci sunetele care încântă dispar o dacă cu cântecul încheiat, rămânând doar în partitura ce așteaptă răbdătoare un nou interpret.
Seara de sămbătă, ajunul sărbătorii de Madagh a comunității armene din Constanța, celebrat împreună cu hramul bisericii armene Sfânta Maria, ne-a ofert o astfel de minunată surpriză, prin prestația doamnei Armine Kachatryan, armeancă din Erevan, constănțeancă prin adopție, soția preotului paroh al bisericii armene din localitate, al cărei cor îl dirijează.
Încă din copilărie, micuța Armine a fost predestinată carierei muzicale. Fiică de cântăreață de operă, profesoară de muzică și dirijor, a crescut și s-a format într-un mediu artistic, împresurată de melodie ca de un vestmânt imaterial.; aceasta i-a sădit în suflet o dragoste nețărmurită pentru cântec, dar și respect față de munca asiduă, stăruitoare, continuă. A înțeles că realizarea în domeniul artei reclamă efort, concentrare și sacrificiu.
Emoția scenei și a luminii reflectoarelor a cunoscut-o de timpuriu, de la șapte ani, când a urcat pentru prima oară pe estradă, spre a participa la festivalul pentru copii „Amadeus”, care i-a și adus primul premiu pentru cea mai bună interpretare în concursul de cântece liturgice.
După absolvirea Scolii de muzică, și-a continuat studiile la Colegiul de muzică vocală și corală. În anul 2004 a fost admisă la Conservatorul de Stat „KOMITAS” din Erevan de unde , la absolvire, a dobândit specialitatea de cântăreață de operă.
A cântat câțiva ani în corul bisericii „Surp Hovannes Măgărdici” (Sf. Ioan Botezătorul”), ca solistă; a susținut turnee muzicale într-o seamă de orașe din Siria( Alep, Damasc, Latachia, etc). Actualmente este solistă și dirijor al corului bisericii ”Sfânta Maria” din Constanța.
Deși anunțată de Luiza Terzian, organista noastră, devenită pentru o seară, prezentatoare, ne-a surprins apariția încântătoare, parcă celestă a solistei Armine Khachatryan, împreună cu pianista ce urma să o acompanieze, doamna Silvia Țigmeanu, profesoară de muzică și corepetitor la Teatrul de Stat din Constanța.
O impresie de prospețime, transparență și puritate ne-a învăluit. Tinerețea, frumusețea și eleganța discretă a Armineei ne-a copleșit. Și nu e nicio exagerare în observația aceasta. Confirmarea am citit-o în ochiii tuturor. Am ascultat fascinați, arii din compoziții binecunoscute, comori ale muzicii armene și europene: Komitas („Hov arek”; „Karuna”; „Gărung”), Robert Petrosian („Te acikerăs kez voronenen”), Hahinian („Siro larov”), Geghuni Ciătciăian („Aghavniner”); Pergolesi, Hendel, Verdi, Pucini, Mozart, Rossini.
În pauză – prin grija președintelui sucursalei U.A.R. Constanța, Liviu Merdinian – s-au servit cafele și fursecuri. Melomanii, însă au putut să-și asigure continuitatea plăcerii de a gusta muzică, ascultându-l pe tânărul pianist Aram Niță, cunoscut de-acum atât în cadrul comunității, cât și în oraș.
Din păcate, tot ce e bun durează prea puțin, deci și concertul solistei Armine Khachatryan a luat sfârșit în aplauzele furtunoase ale publicului, care ridicat în picioare, a mai căpătat un bis. O mulțime de buchete și ornamente de flori au răsplătit talentul și vocea minunată a solistei.
* Jean Maurice Eugen Clement Cocteau – poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez (1889 – 1963)