Lansare carte Varujan Vosganian

Deputatul Varujan Vosganian a lansat, la Constanţa, cel mai nou volum – „Copiii Războiului”. Evenimentul cultural a fost organizat de Uniunea Armenilor din Constanţa în parteneriat cu Universitatea „Andrei Şaguna”. Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi deputat la cel de-al şaptelea mandat, Varujan Vosganian este membru de onoare al Senatului Universităţii „Andrei Şaguna” din 2010, an în care a dăruit numele său „promoţiei absolvenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice.

„Copiii Războiului”, cel mai recent volum ce poartă semnătura sa, se doreşte a fi o reconstituire a unor fragmente din istoria României de la cel de-Al Doilea Război Mondial până la începutul anilor 2000, reuşind să surprindă totodată şi drama individului care, după război şi după pre-facerile ideologice din societatea noastră, nu mai găseşte libertatea nici în societate, nici în sine.

Lansarea cărţii ce-i poartă semnătura a strâns o sumedenie de laude şi recenzii pozitive din partea cunoscătorilor din domeniul literar, dar şi din partea publicului local. Printre capodoperele literare publicate, se numără volume de versuri precum „Cartea poemelor mele nescrise”, „Şamanul albastru”, „Ochiul cel alb al reginei” şi volume de proză dintre care cea mai reprezentativă lucrare este binecunoscuta „Cartea şoaptelor” – epopee a secolului XX şi, în acelaşi timp, carte de referinţă pentru poporul armean.

Invitați să prezinte acest volum au fost scriitorul Ovidiul Dunăreanu, directorul editurii Ex Ponto din Constanța, doamna Corina Apostoleanu, director al Bibliotecii Județene Constanța și doamna Profesor Arșaluis Gurău, care au făcut fiecare, în scurtul , dar elocventul lor discurs un elogiu al calității literare deosebite a romanului. Totodată, domnul Profestor Universitar Aurel Papari a ținut să precizeze cât de onorat a fost să fie partener al acestui important eveniment, cu atât mai mult cu cât Varujan Vosganian a fost prezent la absolvirea unei generații de studenți ai Facultății de Știinte Economice a Universității „Andrei Șaguna”.

În încheiere, domnul Președinte al Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanța a luat cuvântul spre a  sublinia faptul ca suma momentelor ca acesta reprezintă moștenirea pe care generația noastră o lasă urmașilor noștri. “Sunt mândru ca am luat parte la acest eveniment, mânru că le pot transmite copiilor mei cultura, educația și spiritul generației noastre”.

 

Un public special, iubitor de cultură și de frumos, a fost încântat cu acest eveniment special pentru lumea culturală constănțeană și mai ales pentru armenii constănțeni, pentru care, fiecare din operele acestui îndrăgit autor reprezintă un simbol, o mândrie.

“Copiii râzboiului este un roman care vorbește despre România, pe o perioadă de aproape 70 de ani, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, până în zilele noastre, despre traumele nelecuite ale poporului român, despre momentele de cumpănă pe care le-am trecut, despre secolul XX, care, deși calendaristic s-a încheiat, nu s-a terminat încă, desăre felul în care unii au înțeles comunismul și alții nu au înțeles comunismul, despre felul în care România a evoluat îb perioada de tranziție. Este un roman în care există personaje foarte diferite, de la partizanii din munți, până la cei care îî vânau, de la cei care credeau că fac revoluție, până la cei care îi arestau și îi maltratau, de la cei care s-au trezit fără serviciu și fără orizont, după 1990, până la tinerii de pe calea Dorobanți. Există o varientate de personaje în care fiecare cititor se poate regăsi. Este o carte care nu pune concluzii – concluziile omoară arta, ele aparțin cititorului – și care pune în fața noastră, a românilor, o opțiune teribilă, dar pe care într-o bună zi va trebui să o facem, între uitare, răzbunare și iertare”, a spus Varujan Vosganian despre cartea sa.

 

Azaduhi Benlian