Interculturalitatea in spatiul dobrogean

Marți, 16 mai 2017, a avut loc în sala Remus Opreanu a Prefecturii Județului Constanța proiectul educațional INTERCULTURALITATE ÎN SPAȚIUL DOBROGEAN , sub titlul     „Suntem aici , suntem dintotdeauna” (Ediția a III-a), la care a fost invitată să-și aducă contribuția  și sucursala constănțeană a U.A.R.

Activitatea a fost deschisă de către prefectul județului Constanța, Dl Nicolaescu.  Au avut intervenții: insp. șc. gen. prof. Zoia Gabriela Bucovală, director Lic. Teoretic ”Traian” prof. C-tin Caracoti.

În cadrul secțiunii rezervate conaționalilor noștri, a vorbit – în deschidere – domnul Liviu Merdinian, președintele sucursalei din Constanța a UAR. În alocuțiuea introductivă, domnia sa a mulțumit organizatorilor pentru onoarea de a fi fost invitati la acest important eveniment al județului ; a înfățișat apoi într-o lapidară imagine de ansambu tabloul etniei noastre, așa cum este percepută astăzi în mijlocul mozaicului etnic multinațional dobrogean, dar și în trecut, de-a lungul valurilor succesive de imigrație. Trecând în revistă aspecte ale istoriei, geografiei și etongrafiei armene, vorbitorul a reușit să sintetize logic, dar și afectiv cele mai importate aspecte ale nației armene, precum și ale relației multiseculare cu etnia majoritară a românilor, conviețuire pașnică, am putea afirma, cordială cu aceasta. A insistat, îndeosebi,asupra coexistenței armeni – români, etnii diverse,  conlocuitoare ale acestui ținut, el însuși model de comunicare interetnică  spațiul cultural local. A prezentat apoi costumul național tradițional armean, având la dispoziție un manechin strălucitor și plin de viață în persoana studentei mediciniste Karina Boiagian.


A urmat doamna Arșaluis Sarchisian Gurău, ca reprezentantă a scriitorilor români de origine armeană, din Constanța, care și-a prezentat volumul Al treilea ochi, de curând premiat în cadrul cenaclului „Mihail Sadoveanu” al Cercului Militar Constanța. Aceasta a făcut referiri la motivația scrierii (intenția de a evidenția relațiile de prietenie și bună înțelegere dintre populația română- gazdă și minoritatea armeană, datorate, în principal,apropierii prin rădăcinile etnice trace – după Nicolae Iorga -, bazei lingvistice comune: limba numită convențional indo-eropeană, de unde au derivat ambele limbi, identității de religie, etc), la sursa de inspirație (un fapt real), la tema romanului (roman al formării personalității prin căutarea identității – Sinelui -), la motivul literar central (motivul călătoriei inițiatice – călătorie văzită în două sensuri: în plan fizic, obiectiv și cognitiv, asemenea drumului lui Ulysee, precum și în plan spiritual, subiectiv și al perfecționării morale, asemenea drumului lui Thezeu – prin labirint  către  Eu-l său. A insistat asupra unor date de referință ale istoriei Armeniei, așa cum rezultă din acțiune și, mai ales, aupra unor aspecte de etnografie și folclor specific armenești – de la preparatele gastronomice tradiționale și rituale, la port, dans, obiceiuri.

Doamna Arșaluis Gurău a primit un premiu de excelență din partea organizatorilor.

Poezia  „Hay Lezu” (tr. Limba armeană) a fost recitată frumos și expresiv de domnișoara Maryam Khachatryan, de numai 6 anișori, fiica părintelui Oshakan, preotul paroh al bisericii „Sfânta Maria” din Constanța.

În încheiere, doamna preoteasă Armine Khachatryan a încântat asistența cu vocea ei caldă, cu timbru plăcut, interpretând cântecul „Pari, pari arakil”.

Arșaluis Gurău