Armenii prezenti la Regata Marilor veliere

A doua ediție a Regatei Marilor Veliere, care s-a desfășurat la Constanța în perioada 8-11 septembrie, a transformat Terminalul de Pasageri al portului într-un spațiu neîncăpător pentru localnicii și turiștii veniți să vadă cele mai spectaculoase nave cu pânze din lume. Aproape 20.000 de vizitatori au trecut prin portul Constanța în prima zi a Regatei Marilor Veliere, și numărul curioșilor, dornici să ajungă la bordul impresionantelor veliere a crescut, potrivit organizatorilor, în fiecare zi.  Navele au putut fi vizitate gratuit, zilnic de la 10,00 la 20,00 iar în ultima zi a Regatei, până la ora 12,00. România a participat la Regata Marilor Veliere 2016 cu două nave, Adornate și Mircea, însă Rusia a fost cea care a dominat competiția cu nu mai puțin de șapte veliere. Spania, Polonia și Bulgaria au completat lista celor 13 nave prezente în Portul Constanța.

regata
Regata este un eveniment unic în lume, iar Marea Neagră îi oferă o importanţă aparte prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor de-aici. Și pentru că multiculturalitatea și mozaicul etnic reprezintă un element definitoriu atunci când vorbim de Constanța și de Dobrogea, organizatorii nu puteau să nu includă în programul evenimentului minoritățile naționale care conviețuiesc de sute de ani pe aceste meleaguri.

Armenii din Constanța au fost pentru prima dată prezenți într-un eveniment de o asemenea amploare și cu un impact de marcă în conștiința publicului larg. Pe parcursul întregii perioade au fost reprezentanți printr-un punct turistic in care cei prezenti au putut găsi cafeaua Avedis Carabelian, cognacul Ararat, plachete cu monumentele culturale reprezentative ale armenilor din Constanta (Casa cu Lei, Biserica Armeana, Farul Genovez). Menționăm implicarea deosebită a dnei Bianca Frum prin magazinul domniei sale, Narcis Poetica, unde fiecare etnie dobrogeană are colțul său reprezentativ. Steagul Armeniei a fluturat alături de cel al țării noatre adoptive, România, și portul tradițional armenesc a fost admirat de sutele de vizitatori.

Momentul cu adrevărat extraordinar a fost cel în care muzica și dansul armenesc au umplut atmosfera toridă a malului de mare, umplându-ne sufletele de o unică și negrăită fericire. Ansamblul de dansuri armenești Hayakaghak, din Gherla, a fost o splendidă încântare prin entuziasmul tineresc și bucuria pe care au exprimat-o în pași de dans. Le mulțumim și pe această cale, și îi așteptăm în mijlocul nostru la cât mai multe evenimente de acest fel.

 

regata2

Salutăm totodată efortul deosebit al Dlui Președinte Liviu Merdinian, prin a cărui implicare activă armenii din Constanța au devenit vizibili în marele oraș al malului de mare……

Luiza Terzian